Otrohet - definition, orsaker

Otrohetssajt

Statistik över otrohet

Förlåta och komma över otrohet

Svartsjuka
Svartsjuka


Svartsjuka - dags att ifrågasätta monogami?

Svartsjuka är en känsla som oftast är negativ. Den påverkar både den som är svartsjuk, föremålet för svartsjukan och andra inblandade. Men det är viktigt att komma ihåg att det är den svartsjuke själv som "väljer" att känna så. Man äger så att säga sina egna känslor. Det kan ligga nära till hands att vilja skylla på att någon annan människa har orsakat svartsjukan med sitt beteende men man har faktiskt själv kontroll över sina egna känslor. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera vad andra ska göra. Däremot är det möjligt att ha kontroll över sig själv. Den tanken kan kanske ge en del makt och trygghet för personen.


Hantera svartsjuka på ett nytt sätt

Det finns redan mängder av hemsidor på nätet om hur man kan hantera svartsjuka. Men låt oss testa en ny approach. Magasinet Xeromag har flera artiklar om hur man kan handskas med detta på ett nytt och uppfriskande sätt.

Författaren hävdar att svartsjuka ofta uppstår i och med föreställningen att en pojkvän eller flickvän är utbytbar. Att man måste göra slut med sin partner om man hittar någon annan som också är intressant. Eller att man inte är tillräcklig som partner om ens pojkvän eller flickvän börjar titta på andra. En stark rädsla för att bli lämnad kan då uppstå och även en känsla av att behöva bli jämförd med andra.

Vi människor har kapacitet att älska fler än en partner. För att citera Xeromag, "det finns inget som säger att när man börjar älska en person så är det en strömbrytare som automatiskt stängs av och gör det omöjligt att älska en annan person samtidigt." Enligt hans teorier är alla människor unika och därför inte utbytbara. Det är vårt samhälle, som är fokuserat på giftermål och monogami som har främjat tanken på att man ska byta ut en partner om man träffar en ny som är intressant.

Om ens partner blir intresserad av någon annan så betyder det inte att man inte är tillräcklig. Det är inte allmänt känt att förmågan att attraheras av andra inte stängs av bara för att man blir kär i någon och därför ses det som något underligt och kanske sjukligt. Om vi stenhårt tror på att det inte går att älska mer än en person åt gången så är det inte konstigt om vi blir svartsjuka bara vår partner vänder sig om efter någon annan på gatan.


Bota svartsjuka

Kanske kan det bota svartsjuka att tänka att kärlek, sex och relationer inte är en tävling. Det kommer alltid att finnas någon någonstans som är snyggare och coolare än du och det måste man lära sig acceptera. T.o.m. pangbruden Jennifer Aniston blev lämnad. Tiger Woods nöjde sig inte endast med sin fantastiska fotomodellfru, Elin. Eftersom de alla trodde benhårt på monogami slutade dessa incidenter i misär. Den ena kvinnan fick utesluta den andra. På detta sätt blir pojkvänner och flickvänner utbytbara och då uppstår automatiskt mycket svartsjuka och konkurrens, en känsla av att man kan bli lämnad för någon annan när som helst. Men har du frågat dig själv: Vad finns kvar när rädslan är borta? Om inte svartsjukan finns kvar utan du börjar skratta den i ansiktet i stället, vad finns det då att vara rädd för?

Här hittar ni en handbok för att bota svartsjuka. Den är gratis.

1000lankar.com - gratis länkkatalog