Otrohet - definition, orsaker

Otrohetssajt

Statistik över otrohet

Förlåta och komma över otrohet

Svartsjuka
Otrohet dejting


Otrohetssajt - där gifta och sambos dejtar andra

För några år sedan började otrohetssajter dyka upp på nätet. Dessa väckte avsky och ilska bland många då man tyckte att det var brist på moral att uppmuntra folk att vara otrogna. Exempel på otrohetssajt är den kontroversiella Otrohets dating eller Victoria Milan som man till och med gjort reklam för på radio. För den sistnämnda sajten är Dominika Peczynski VD och hon har skrivit artiklar bl.a. på Newsmill om hur man kan piffa upp sitt liv med otrohet. Artikeln väckte mycket ilska och flera försökte anmäla reklamen till Reklamombudsmannen, något som misslyckades eftersom företeelsen i sig inte är olaglig.

Man kan undra över syftet med en otrohetssajt. Är det ett sätt för folk att ta sig ur dödsdömda förhållanden eller är det enbart ett spänningssökande? Får folk en kick av att bryta mot regler eller har de brist på närhet i sitt nuvarande förhållande?

Vi har pratat med två män och en kvinna som registrerat sig och aktivt letar runt på en otrohetssajt. Den ena uppger att han är mycket lycklig i sitt nuvarande förhållande men att man ju alltid kan få mer sex och närhet. "Varför nöja sig med en enda?" Han är just nu sambo men planerar att gifta sig nästa år. Han har inga som helst planer på att göra slut med sin sambo. Han säger också att kvinnan han lever ihop med skulle bli mycket arg och besviken om hon fick reda på att vad han höll på med.

Den andra killen berättar att han är nöjd med sin fru och kär i henne men att hon bara vill ha sex en gång i veckan. Det tycker han är för lite och han vill ha mer sex och mer spänning. Inte heller han vill skilja sig utan ser otroheten som en lösning på sexproblemet. Ingen av dessa herrar skäms eller påstår att det de gör är fel. De rättfärdigar sitt sökande med att de är värda mer spänning och sex här i livet och att ingen behöver bli sårad som inte vet något.

Kvinnan som registrerat sig är å andra sidan precis på väg ut ur ett förhållande, "håller på att göra slut". Hon kommer inte att inleda något fysiskt med någon förrän den nuvarande relationen är avslutad. Men hon tittar runt på sajten så länge. Detta får oss att undra om kvinnors sökande efter en älskare vid sidan om ser annorlunda ut än mäns? Antagligen finns det alla möjliga varianter både bland män och kvinnor.

Även om en otrohetssajt är väldigt moraliskt tveksam så måste man komma ihåg att det är väldigt många som är registrerade på sajterna, både män och kvinnor. Sajterna går med vinst och har därför inga planer på att lägga ner. Samma personer som spyr galla över dejtingsajter med otrohet som tema reggar sig på dem när de kommer hem. Det är lätt att inse att otrohet är omoraliskt, detsamma som att ljuga, men på något sätt är det tillräckligt många som inför sig själva lyckats försvara sina handlingar.

Med tanke på antalet intresserade av fenomenet dejtingsajt för gifta kan man undra vad det är fel på - samhället och de krav och regler vi har gällande förhållanden eller människorna? Är det moralen som har försvagats eller är det något grundläggande fel i hela upplägget med monogama par där vi uppmuntras att leva i små, halvt isolerade familjer?