Otrohet - definition, orsaker

Otrohetssajt

Statistik över otrohet

Förlåta och komma över otrohet

SvartsjukaFörlåta otrohet - hur gör man?

Det kan vara komplicerat att förlåta otrohet eftersom det inte brukar hjälpa att man ångrar sig eller lovar att ändra sig. Människor som varit otrogna är det ofta igen även om de har lovat att bättra sig. När det gäller sådana här saker får ofta känslorna ta överhanden och beslut om att vara otrogen fattas bortom logik och reson. Man ska komma ihåg att människor inte är monogama djur rent biologiskt och att detta med att leva strängt i par tillsammans med en enda partner under lång tid därför kan vara svårare för vissa än det är för andra.

Att förlåta otrohet kan innebära olika saker för olika människor. Antingen kan man lita på att den otrogne aldrig mer kommer att göra om ett snedsteg. Men då måste man bestämma sig för att man verkligen kommer att glömma gärningen som begåtts. Man kan inte godta en ursäkt och sen fortsätta att ta upp det som hänt och ständigt undra om det kommer att hända igen. Det kommer bara att tära på en.

Ett annat sätt är att ändra förhållandets spelregler. Att komma överens om att det är okej att ha relationer vid sidan om, antingen om det är endast för sex eller om man ska ha flera pojkvänner/flickvänner. Kanske kan man bjuda in en tredje part i sängkammaren. Väljer man det här alternativet är det verkligen viktigt att man gör upp regler exakt för vad man får och inte får göra. Kan man inte ens följa regler för att leva flersamt är det lika bra att avsluta förhållandet.

Här hittar ni mer info om vad som ligger bakom otrohet och hur man kan hantera den.

Många säger att "jag har hört talas om dem som haft flera partners samtidigt och det fungerade inte". Men hur pass bra fungerar egentligen monogami? När ett par som levt monogamt gör slut, får sällan monogamin i sig skulden. Man säger aldrig "det var för att de levde monogamt som det tog slut". Det kanske är dags att fundera på varför.

Det kan naturligtvis uppstå problem i alla sorters förhållanden och det är också naturligt. Man får inte bli förvånad om allt inte alltid går smärtfritt och kanske inte heller se det som ett misslyckande om det tar slut.


Komma över otrohet

Har man bestämt att otroheten var en engångsgrej och att det aldrig mer får ske att man kan vara med någon annan, så måste man försöka komma på vad det var som utlöste otroheten. Är det något problem i förhållandet? Var det alkohol inblandat? Man kan försöka eliminera alla faktorer som skulle kunna leda till att sveket upprepas.

Att komma över otrohet är svårt men man kan försöka att inte ta det personligt. Att ens partner är otrogen behöver inte betyda att denne hittat någon bättre. Moderna forskare t.ex. Christopher Ryan tror nu att människan har förmågan att älska ett obegränsat antal partners samtidigt. Det är endast tid och praktiska faktorer som begränsar. Kärleken finns dock i överflöd och den ena personen behöver inte utesluta den andra. Det kan vara svårt att vara "den enda" för en annan människa. Man kanske inte alltid vill ställa upp på sex och man kanske inte vill ändra på sig för att passa och vara till lags. Detta synsätt kan vara svårt att ta till sig men på så vis kan man få bort massor med otrohet. Man skulle inte behöva utsättas för en massa besvikelser.

För folk som är intresserade av den här approachen rekommenderar vi boken The Ethical Slut (finns på Amazon och Adlibris). Det är en tankeväckande bok. Tillåt dig att bli förvirrad och förbannad över det den försöker förmedla men fundera också över budskapet med ett öppet sinne.

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
Monsterkatalog


Länkkatalog.net